Αναβίωση πούρων

Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 9:08 pm

Καλησπέρα φίλτατοι.

Πριν 2 εβδομάδες πήρα τον πρώτο μου υγραντήρα και έβαλα τα πρώτα μου πούρα μέσα. Σήμερα πήγα και πήρα κι άλλα και συνειδητοποίησα πως κάτι δεν πάει καλά με τον υγραντήρα μου. Συγκεκριμένα, κάτι έχω κάνει λάθος... Φέρνοντας τα καινούργια πούρα σπίτι μου έκανε εντύπωση το πόσο μαλακά είναι. Τα προηγούμενα έχουν πλέον σκληρύνει, παρότι έχω καπνίσει 2-3 και δεν έμεινα ανικανοποίητος (προχθές κάπνισα το πιο πρόσφατο και ήταν οκ).Να συμπληρώσω ότι αποκλείεται τα πρώτα πούρα που πήρα να ήταν τόσο καλοσυντηρημένα όσο τα δεύτερα, αλλιώς θα μου είχε κάνει εντύπωση και τότε το πόσο μαλακά είναι, συνεπώς δεν νομίζω να ευθύνομαι μόνο εγώ για την κατάστασή τους.

Όταν είχα πάρει τον υγραντήρα μου, έκανα calibration το υγρόμετρο που είχε μέσα με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού που έχω. Οπότε είμαι σίγουρος οτι η ένδειξη είναι σωστή. Δεν τον ψέκασα όπως μερικοί προτείνουν, ο πωλητής μου είπε πως δεν χρειάζεται (γιατί όμως δεν ρώτησα). Απλά άφησα μέσα στο humidor ένα ποτήρι νερό και το επόμενο πρωί είχε πάει 80%+ η υγρασία! Μάλιστα πρόσεξα αμέσως πως και ο κέδρος του humidor είχε μαλακώσει. Οπότε σκέφτηκα, "ας βγάλω το σφουγγαράκι με το νερό για να μην αυξηθεί επικίνδυνα η υγρασία" και έτσι έκανα. Στην συνέχεια πήγα και πήρα τα πρώτα μου πούρα και τα τοποθέτησα μέσα.

Έκτοτε, η υγρασία ήταν μόνιμα στο 70% μέσα στον υγραντήρα μου (έβαζα και το ηλεκτρονικό υγρόμετρο μέσα και το πιστοποιούσα) αλλά χωρίς την παρουσία του σφουγγαριού με νερό μέσα στον Humidor! Απλά συντηρούνταν μόνος του (ή έτσι ήλπιζα). Αυτό που φοβάμαι είναι πως ο υγραντήρας συντηρούνταν από την υγρασία των πούρων μου. Αφού ρώτησα τον μαγαζάτορα που πήρα τα δεύτερα πούρα μου, μου είπε πως δεν πρέπει ποτέ να αφήνω τον υγραντήρα χωρίς το σφουγγαράκι τους. Ακόμα και αν πάει πολύ υψηλά η υγρασία, η λύση είναι να ανοίγω τον υγραντήρα να φύγει η υγρασία, όχι να αφαιρέσω το σφουγγαράκι. Ισχύει αυτό?

Όσον αφορά τα πούρα μου τώρα. Είναι πολύ αργά για τα πρώτα πούρα? Αν όχι τι να κάνω για αυτά? Έβαλα μέσα το σφουγγαράκι με νερό και ελπίζω ότι θα πάρουν την υγρασία που χρειάζονται. Μήπως οι 2 εβδομάδες ήταν λίγος χρόνος και ακόμα δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά?

Τέλος, έβαλα τα καινούργια πούρα μέσα στον υγραντήρα γιατί υποθέτω πως είναι θέμα ωρών να επανέλθει ο υγραντήρας στα φυσιολογικά και δεν πιστεύω να πάθουν τίποτα σε ένα βράδυ. Ισχύει?

Έχω υπογραμμίσει τις ερωτήσεις μου. Συγγνώμη αν είναι πολλές αλλά είμαι ψιλοπανικοβλημένος για να μην καταστρέψω τα καινούργια μου πούρα
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 9:39 pm

Δεν το ρίσκαρα με τα φρέσκα μου πούρα και τα έβαλα σε ένα σακουλάκι Habanos στεγανοποιητή που μου είχαν δώσει μαζί με τα πρώτα πούρα που αγόρασα.

Επίσης, χωρίς να ξέρω αν έκανα καλά, πέρασα με ένα ελαφρώς βρεγμένο σφουγγαράκι τα τοιχώματα του υγραντήρα μου και έβαλα μέσα ένα μικρό φλυτζανάκι με νερό (επιπλέον του σφουγγαριού με το νερό που έχει ο υγραντήρας μέσα). Τα πρώτα πούρα που ήταν ήδη μέσα τα άφησα στον υγραντήρα, δεν τα βάζω μαζί με τα φρέσκα μην τυχόν μου τα μαγαρίσουν.

Ελπίζω να έπραξα σωστά
NIC
Δημοσιεύσεις: 388
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 06, 2015 9:41 am

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό NIC » Σάβ Νοέμ 28, 2015 9:52 pm

Αν πέρασες το σφουγγαράκι στα τοιχώματα του υγραντήρα καί με το φλυντζανάκι νερό μέσα άφησες τα πούρα μέσα ,θα τα εκθέσεις σε πολύ ψηλές υγρασίες.Ο υγραντήρας θα χρειαστεί 1-3 μέρες να "τραβήξει" την υγρασία στα τοιχώματα του που χρειάζεται.Θα το επιβεβαιώσεις αυτό με το υγρόμετρο,πού αρχικά θα δείξει πολύ ψηλή υγρασία,και σε 1-3 μέρες θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 70% (χωρίς υγραντικά στοιχεία μέσα).Όταν σταθεροποιηθεί,θα βάλεις και το υγραντικό στοιχείο μέσα,και μόνον τότε θα βάλεις και τα πούρα σου.
Όταν το seasoning γίνει σωστά, οι αυξομοιώσεις της υγρασίας μέσα στον υγραντήρα δεν θα είναι μεγάλες,νοουμένου ότι χρησιμοποιείς καλής ποιότητας υγραντικά στοιχεία.Ο author μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά.
Μέχρι να σιγουρευτείς,εισηγούμαι να βάλεις και τα πρώτα σου πούρα στο σακουλάκι της habanos,καί μετά που θα είσαι σίγουρος ότι όλα είναι καλά με τις υγρασίες ,όλα μαζί στον υγραντήρα σου.
Mιά λεπτομέρεια με τα σακουλάκια της habanos,όταν ανοίξουν μιά φορά,τότε διατηρούν την υγρασία τους γιά περίπου 90 μέρες.
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:06 pm

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντησή σου φίλε Νίκο (ελπίζω από εκεί να βγαίνει το NIC και να υπέθεσα σωστά :wink: ).

NIC έγραψε:.Ο υγραντήρας θα χρειαστεί 1-3 μέρες να "τραβήξει" την υγρασία στα τοιχώματα του που χρειάζεται.Θα το επιβεβαιώσεις αυτό με το υγρόμετρο,πού αρχικά θα δείξει πολύ ψηλή υγρασία,και σε 1-3 μέρες θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 70%


Αυτό λοιπόν ήταν το λάθος μου. Όταν έδειξε πολύ υψηλή υγρασία τότε εγώ δεν τον άφησα να σταθεροποιηθεί. Αντίθετα, θεώρησα πως ήταν έτοιμος, τον άνοιξα να πέσει στο 70% και έβαλα πούρα μέσα.

NIC έγραψε:(χωρίς υγραντικά στοιχεία μέσα). Όταν σταθεροποιηθεί,θα βάλεις και το υγραντικό στοιχείο μέσα,και μόνον τότε θα βάλεις και τα πούρα σου.


Υγραντικό στοιχείο εννοείς το σφουγγαράκι με το νερό που έχει ο υγραντήρας μέσα στο πλαστικό στρόγγυλο κουτί του? Το έχω ήδη μέσα για να ανεβάσει γρήγορα υγρασία, μαζί με το φλυτζάνι νερό. Να το βγάλω το στοιχείο?

NIC έγραψε: Μέχρι να σιγουρευτείς,εισηγούμαι να βάλεις και τα πρώτα σου πούρα στο σακουλάκι της habanos,καί μετά που θα είσαι σίγουρος ότι όλα είναι καλά με τις υγρασίες ,όλα μαζί στον υγραντήρα σου.

Θα το κάνω αμέσως.

NIC έγραψε:Mιά λεπτομέρεια με τα σακουλάκια της habanos,όταν ανοίξουν μιά φορά,τότε διατηρούν την υγρασία τους γιά περίπου 90 μέρες.


Πριν 2 εβδομάδες ανοίχθηκε οπότε είμαι οκ
NIC
Δημοσιεύσεις: 388
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 06, 2015 9:41 am

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό NIC » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:19 pm

Είναι καλύτερα να βγάλεις το υγραντικό στοιχείο (ναί εννοώ το βρεγμένο σφουγγαράκι),διότι έτσι θα ξέρεις σίγουρα ότι μόλις σταθεροποιηθεί η υγρασία στον υγραντήρα είναι η πραγματική υγρασία του.Βάζοντας μετά το σφουγγαράκι,δεν θα αυξηθεί η υγρασία(ίσως πολύ λίγο).Ολα θα ισορροπήσουν,και όταν χρειαστεί, τόσο τα πούρα όσο και ο υγραντήρας,θα παίρνουν την υγρασία που χρειάζονται,από το σφουγγαράκι.Οταν με την πάροδο του χρόνου η υγρασία δείχνει χαμηλή,είναι η ώρα να προσθέσεις απιονισμένο νερο στο σφουγγαράκι,και το ίδιο θα κάνεις,να προσθέτεις νερό κάθε φορά πού η υγρασία θα δείχνει χαμηλή,κάτω από 65% θα έλεγα.Αν μπορείς να βρείς υγραντικά στοιχεία για 65% υγρασία, θα τα συνέστηνα,τα κουβανέζικα πούρα καπνίζονται καλύτερα στην υγρασία αυτή.
Το όνομα μου είναι Πάνος,το NIC είναι ένα nickname πού χρησιμοποιώ μερικές φορές. :)
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:23 pm

Πάνος οπότε, sorry για το λάθος.

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Θα τις τηρήσω όλες!

Τα πρώτα πούρα που είχα πιστεύεις ότι υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά? Το χαρακτηριστικό τους είναι οτι σκλήρυναν. Πέρα από αυτό δείχνουν και μυρίζουν το ίδιο (αν και δεν μύριζαν ποτέ πολύ)
NIC
Δημοσιεύσεις: 388
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 06, 2015 9:41 am

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό NIC » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:35 pm

Δεν πιστεύω να έπαθαν κάτι ανεπανόρθωτο σε 2 βδομάδες.Αν υγράνθηκαν περισότερο από όσο έπρεπε,θα επανέλθουν σε μερικές βδομάδες, σε φυσιολογικά επίπεδα.Αν χρειάζονται υγρασία θα την πάρουν από τον υγραντήρα η και το σακουλάκι της habanos μέχρι να πάνε στον υγραντήρα.
Τελευταία επεξεργασία από NIC σε Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:39 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:38 pm

Δεν τα άφησα πολύ μέσα στον υγραντήρα αφού τον έβρεξα, ούτε 10 λεπτά. Δεν ανησυχώ για αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον ξεράθηκαν διότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν ειχα το στοιχείο μέσα, όχι οτι υγράνθηκαν.
NIC
Δημοσιεύσεις: 388
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 06, 2015 9:41 am

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό NIC » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:45 pm

Εάν η υγρασία έδειχνε περίπου 70% (μετά που έφτασε το 80% και αφαίρεσες το σφουγγαράκι) τότε δεν έγινε τίποτα που να σε ανησυχεί.Το κέδρο εσωτερικά του υγραντήρα δεν χάνει τόσο γρήγορα την υγρασία του ώστε να τραβά υγρασία από τα πούρα.
Μην αγχ'ωνεσαι,άσε τα όλα στο σακουλάκι,και μόλις σταθεροποιηθεί η υγρασία του υγραντήρα περίπου στο 70%, βάλε και το σφουγγαράκι και τα πούρα σου μέσα.Απλά να ελέγχεις συχνά πως πάει και θα δείς ότι σε λίγες μέρες όλα θα ισορροπήσουν.
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:48 pm

Κατάλαβα.

Θα τα κάνω όλα όπως μου είπες.

Σε ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη αν σε ζάλισα με τις ερωτήσεις μου

Καλό βράδυ
NIC
Δημοσιεύσεις: 388
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 06, 2015 9:41 am

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό NIC » Σάβ Νοέμ 28, 2015 10:53 pm

Δεν με ζάλισες καθόλου.Είναι προβλήματα πού όλοι αντιμετωπίσαμε στην αρχή.
Και κάτι άλλο για να μην ανησυχείς, τα πρώτα σου πούρα,αλλά και τα νέα, το πιό πιθανόν είναι να φυλάγονταν σε αρκετά ψηλές υγρασίες (ως επί το πλείστον έτσι γίνεται) ,οπότε δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα και γρήγορα.Είναι θέμα λίγων ημερών και όλα θα είναι οκ.
Άβαταρ μέλους
trendy
Δημοσιεύσεις: 1260
Εγγραφή: Τετ Φεβ 20, 2013 7:14 pm

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό trendy » Σάβ Νοέμ 28, 2015 11:43 pm

Θα πρότεινα να πάρεις το humidification jar καλύτερα. Αυτό φέρνει την υγρασία κοντά στο 69%. Αν είναι παρακάτω απελευθερώνει υγρασία, αν είναι παραπάνω την απορροφάει. Οπότε είσαι καλυμμένος από όλες τις απόψεις.
kostashabanos
Δημοσιεύσεις: 1352
Εγγραφή: Τετ Ιαν 21, 2009 10:31 pm

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kostashabanos » Σάβ Νοέμ 28, 2015 11:56 pm

πέρα από τις υπέροχες συμβουλές των φίλων
καλό είναι να καπνίζεις σε τακτά διαστήματα
τα πούρα σου και να μαθαίνεις από αυτό.
απόλαυσε μερικά σήμερα και επανάλαβε.
Άβαταρ μέλους
Haris_g
Δημοσιεύσεις: 1566
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 24, 2014 1:00 am
Τοποθεσία: Λεμεσος - Κυπρος

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό Haris_g » Σάβ Νοέμ 28, 2015 11:59 pm

Ο κεδρος, το ξυλο γενικοτερα, απορροφει υγρασια... Αρα και 98% υγρασια να εχεις μεσα στον υγραντηρα σου, σιγα σιγα θα την απορροφησει και ... Αστα να πανε.
Αρα στον ξυλινο υγραντηρα σου παντα πρεπει να υπαρχει υγραντικο στοιχειο.
Εγω παντως, αφου τους αφησω εξω να αεριστουν λιγο, τους περναω με ενα σφουγγαρακι με αποστ. Νερο και αφηνω μεσα το υγραντικο. Ειχαμε και μια συζητηση παλαιοτερα για αυτο εδω μεσα.
Ασε που υγραντηρας απο κεδρο 100% δεν πρεπει να μπορει να βρει κανει ευκολα. Η εαν υπαρχει κιολας. Οι υγραντηρες ειναι σχεδων ολοι απο διαφορα αλλα ξυλα, και επενδυμενα εσσωτερικα με 2-3mm κεδρου (το 3 ισως ειναι και πολυ).
Εγω φιλε κωτσο, μετα απο παρακινηση αρκετων φιλων εδω μεσα (περιλαμβανομαινου και ο Πανος) χρησημοποιω αρκετα ταπερ, η γυαλλινα δοχεια που κλεινουν αεροστεγως... Εκει μπορει και χωρις υγραντικο στοιχειο για αρκετο καιρο να συντηρησεις πουρα. Μονο εκει και παλι ομως αν εχεις κανενα boveda το πετας μεσα....

Αυτα απο μενα
Μια Slenderella την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!!!
Άβαταρ μέλους
kkourmousis
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 11, 2015 10:07 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αναβίωση πούρων

Δημοσίευσηαπό kkourmousis » Κυρ Νοέμ 29, 2015 1:42 am

Να 'στε καλά όλοι που έχετε την υπομονή να μου μαθαίνετε τα μυστικά του αθλήματος :D

trendy έγραψε:Θα πρότεινα να πάρεις το humidification jar καλύτερα. Αυτό φέρνει την υγρασία κοντά στο 69%. Αν είναι παρακάτω απελευθερώνει υγρασία, αν είναι παραπάνω την απορροφάει. Οπότε είσαι καλυμμένος από όλες τις απόψεις.


Φίλε Trendy, δεν το είχα στα υπόψιν μου αυτό! Υποθέτω πως θα πρέπει να το έχω στον πάτο του υγραντήρα μου σωστά? Επειδή ο δικός μου έχει στο ταβάνι του υποδοχές για το υγρόμετρο και το υγραντικό στοιχείο, τα οποία μένουν στην θέση τους με "αυτοκόλλητα χριτς χρατς".

Επίσης, είναι αναλώσιμο? Θα χρειαστεί να το αντικαταστήσω κάποτε? Η θα κρατήσει για πάντα και πρέπει απλά να το γεμίζω νερό?

Επιστροφή σε “Αποθήκευση - Παλαίωση ...”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες